20.12.2023

Какъв часовник да изберем: кварцов или механичен?

какъв часовник - с батерия или механичен

Часовниците са изминали дълъг път от създаването си през 16 век и днес на пазара се предлага широка гама от различни модели. В тази статия ще разгледаме двата най-често предлагани механизма – автоматичен и кварцов, и ще решим кой от тях е най-подходящ за вашите нужди!

Автоматични часовници

Автоматичните часовници, известни още като часовници със самонавиване, се задвижват от основна пружина, която се навива автоматично от естественото движение на китката. Тези часовници имат ротор, който се върти свободно с движението на китката и навива основната пружина, осигурявайки енергия на часовника. Това означава, че автоматичните часовници не се нуждаят от батерии или ръчно навиване, за да работят.

Предимството на автоматичните часовници е, че това е традиционна часовникарска техника, усъвършенствана през вековете. Тези часовници често се смятат за по-престижни и ценни от кварцовите, тъй като производството им изисква високо ниво на майсторство. 

Въпреки това автоматичните часовници могат да имат различна точност, тъй като времето им зависи от точността на основната пружина, която може да варира в зависимост от нивото на активност на потребителя. Освен това, автоматичните часовници могат да спрат да работят, ако не са носени няколко дни, тъй като енергийният им заряд ще бъде изчерпам. Не забравяйте да носите часовника си поне веднъж на няколко дни, за да показва точното време.

Кварцови часовници

Кварцовите часовници се захранват от батерия и използват кварцов кристал за регулиране на времето. Батерията изпраща електрически ток през кварцовия кристал, като го кара да вибрира с определена честота. След това схемата на часовника отчита броя на вибрациите и ги използва за точно измерване на времето.

Основното предимство на кварцовия часовник е неговата точност. Кварцовите часовници са по-прецизни от автоматичните часовници и могат да измерват времето с отклонение на точностста до няколко секунди на месец.Те са по-надеждни от автоматичните часовници и изискват по-малко поддръжка, тъй като не се нуждаят от навиване или регулиране. Това е полезно, ако имате колекция от часовници, които да носите с различни тоалети или стилове, и просто искате да вземете един часовник и той вече е настроен.

Друго предимство на кварцовите часовници е, че те могат да бъдат много по-тънки от автоматичните. Това е така, защото самият механизъм може да бъде направен много по-малък, тъй като не съдържа толкова много сложни части.

При кварцовите часовници обаче липсва традиционната изработка на автоматичните часовници и те често се считат за по-малко престижни от колекционерите и ентусиастите.

Какъв часовник да изберем?

КварцовиАвтоматични
Обикновено имат по-тънък профилНе се нуждае от батерия
Често е с по-ниска ценаПо-тих секундарник
По-устойчиви на ударПо-високо ниво на изработка

Изборът между автоматичен или кварцов часовник зависи от вашите предпочитания и нужди. Ако цените традиционната изработка и уникалния механизъм на автоматичните часовници, тогава автоматичният часовник може да е правилният избор за вас. Ако обаче цените точността и надеждността, тогава кварцовият часовник може да е по-подходящ.

В заключение

Като цяло и автоматичните, и кварцовите часовници имат своите предимства и недостатъци. Изборът на часовник в крайна сметка се свежда до личните предпочитания и нужди. Независимо от това кой тип ротационен часовник ще изберете, и двата предлагат красив и практичен начин за следене на времето.